Joan Juanola Molist

Joan Juanola Molist
FEU UN “CLIC” A LES ENTRADES DE L’ESQUERRA ** HACED “CLIC” EN LAS ENTRADAS DE LA IZQUIERDA ** DO “CLIC” AT THE ENTRANCES OF THE LEFT ** NE “CLIC” À L’ENTRÈE DE LA GAUCHE

VIATGES


A l’hora de començar una obra, si aquesta no és original meva i és d’algun altre artista, procuro documentar-me bé sobre el que vull copiar o interpretar i normalment si puc vaig a veure l’obra insitu.


Per pintar els quadres de Sorolla vaig viatjar a Madrid amb la meva dona, la Regina, per visitar el museu situat a la casa on ell vivia. Sorolla, era un geni en el tractament de la llum.


Per veure el quadre de Marià Fortuny,Fraile mendigando, cal anar al Museu delPrado. Al Museu de Montserrat hi ha una aquarel·la de Fortuny, El venedor de tapissos, que al meu entendre ésirreproduïble per la seva dificultat, ja que és ple de detalls i filigranes. Al MNAC a Barcelona, hi ha vàries obres: La Vicaria, L’Odalisca o El col·leccionista deestampes i també el gegantí quadre (300x972 cm) de La Batalla de Tetuán, tots aquests pintats a l’oli.
També al MNAC es pot veure una obra de Francesc Masriera, que es titula En presència del senyor, que m’agrada molt. També hi podeu veure un quadre de Joaquim Vayreda de l’escola d'Olot, titulat Recança, pintat a l’oli que té una posta de sol impressionant.


Del Museu de Montserrat, vaig copiar amb autorització expressa del seu director,el Pare Josep de C. La Plana, al qui vull agrair totes les atencions i les facilitats donades, La mort Sísara de Ramón Tusquets , Després del ball i Abans del bany de Ramón Cases.


Anàrem a Reus per veure dues aquarel·les de tema orientalista de JosepTapiró,molt ben aconseguides, era amic d’en Fortuny. Aquest dos pintors varen fer un viatge al Marroc i en Tapiró s’hi va quedar. S’ha editat un llibre encatalà titulat Orientalisme, d'Edicions Pragma, que recull obres de tots dos pintors i en el qual es pot veure el virtuosisme que tenia en Josep Tapiró amb l’aquarel·la. Curiosament a la contraportada hi ha una reproducció del quadre de Francesc Masriera que he comentat abans, En presencia del senyor.


Quan viatjo procuro visitar els museus de les ciutats on vaig, i sempre descobreixo algun quadre interessant. Últimament en un viatge del IMSERSO a Gandia varem anar a València per veure l’exposició dels quadres que Sorolla va pintar per a la The Hispanic Society of America.


Suècia té uns paisatges molt interessants per la pintura. De fet, alguns dels quadres originals meus són fruit de diversos viatges que he fet a Suècia a la finca del meu amic Miquel Rovira.


Cap a meitats de setembre de 2007 varem fer un viatge a Itàlia, concretament a Roma i Florència. Varem tenir ocasió de visitar deu museus, entre el quals hi havia el del Vaticà i el dels Uffizi a Florència. Precisament el motiu de passar per Florència va ser per veure el quadre Leon X, pintat pel pintor Itàlia Rafael Sanzio, certament, em va impressionar per com n’estava, de ben pintat.


Val la pena fer un viatge a Florència tot i l’estona de cua que s’ha de fer per entrar als museus, perquè un queda meravellat de tanta riquesa pictòrica i escultòrica que s’hi pot trobar. Aquest va ser un viatge que no em faria res repetir, perquè segur que ens va passar per alt més del que varem veure.